بدون شک یکی از مهم ترین و حساس ترین قسمت های خودرو ترمز آن می باشد که نیاز به محافظت بسیار ویژه ای دارد که استفاده از روغن ترمز یکی از کارهایی است که یک راننده باید به آن توجه داشته باشد. تولید روغن ترمز در انواع مختلف برای خودروهای گوناگون انجام می شود که امروزه تولید این روغن مهم و حساس در داخل ایران سرعت بیشتری نسبت به گذشته به خود گرفته است.

روغن ترمز چیست

روغن ترمز یک ماده غیر قابل تراکم است که به بهبود عملکرد سیستم ترمز خودرو کمک شایانی می کند. همچنین کار روغن ترمز به این شکل است که شما بعد از فشار دادن پدال ترمز سبب فشار يک پيستون را در كاليپر ترمز می شوید که این کار باعث افزايش فشار در داخل لوله های ترمز و حرکت روغن ترمز می شود و در نهایت فشار روغن ترمز باعث می شود روتور های ترمز به لنت ترمز فشار بياورد و باعث توقف چرخ های ماشین شوند.

معرفی تولید انواع روغن ترمز

تولید روغن ترمز در انواع مختلفی صورت می گیرد که هر کدام از آنان دارای شرایط و قیمت مخصوص به خود می باشند. به طور کلی این روغن ها در دو نوع یعنی بر پایه سیلیکون مناسب برای اتومبیل های بدون تکنولوژی ABS و مبتنی بر گلیکول که مناسب برای وسایل نقلیه با سیستم های ترمز ABS است تقسیم می شوند. در ادامه به انواع روغن ترمز پرداخته ایم.

روغن ترمزهای DOT1 و DOT2

این مدل از روغن های مربوط به سال های گذشته می باشند و امروز کاربرد زیادی دیگر در صنعت خودرو سازی ندارند. نقطه جوش و کیفیت این روغن ها در مقابل تولیدات امروزی پایین تر است.

روغن ترمز DOT3

با توجه به کاربرد این روغن در خیلی از خودروهای قدیمی و امروزی از محبوبیت بالایی در میان مشتریان بازار روغن ترمز برخوردار می باشد. این روغن بر پایه گلیکول تولید شده و در صورت تماس با پوست باید توسط آب و صابون شسته شود.

روغن ترمز DOT4

این نوع روغن در میان خودروسازان اروپایی دارای محبوبیت بالایی است و نقطه جوش 230 سانتی گراد است. همچنین به این نوع روغن ترمز موادی اضافه می شود که در کاهش خوردگی و پوسیدگی قطعات ترمز موثر است.

روغن ترمز DOT5

این نوع از روغن در واقع نوع پیشرفته تر شده مدل دات 3 است که نقطه جوش 260 سانتی گراد است و اين نوع روغن ترمز اصلا قابليت جذب رطوبت را ندارد و دماي جوش بسيار بالايي را دارد. این روغن بنفش رنگ برای خودروهای معمولی توصیه نمیشود.

روغن ترمز DOT5.1

این نوع هم پیشرفته شده دات4 می باشد که کاربر آن بیشتر برای خودروهای معروف مسابقه ای و بر پایه گلیکول است. رنگ این روغن کهربایی روشن است و نقطه جوش خشک آن برابر با 270 درجه سانتی گراد و نقطه جوش مرطوب آن نیز 190 درجه سانتی گراد است.

زمان تعویض روغن ترمز

در طول زمان و با توجه استفاده شما از خودرو روغن ترمز کیفیت خود را از دست می دهد که نیاز به تعویض فوری آن می باشد. زمان تعویض این روغن کاملا به میزان استفاده شما از ترمز خودرو و همچنین شیوه رانندگی شما بستگی دارد که البته در حال استاندارد کارشناسان زمان تعویض این روغن را بین 1 تا 2 سال می دانند که بستگی به نوع خودرو شما نیز دارد. البته بهتر است با توجه به حساسیت بالایی که سیستم ترمز خودرو دارد به صورت مرتب چک شود و در صورت نیاز اقدام به تعویض آن نمایید.

نکات مهم در تولید و خرید روغن ترمز

همانطور که میدانید تولید روغن ترمز توسط کارخانه های بزرگی در داخل کشور انجام می شود که در کنار آنها باید به یک سری برند خارجی نیز اشاره کرد که هر کدام دارای کیفیت جدا و مخصوص به خود به همراه قیمت های گوناگون می باشند. با توجه به حساسیت ترمز در خودرو شما هنگام خرید روغن ترمز حتما به کیفیت و معتبر بودن شرکت تولید کننده آن و نشان استاندارد موجود روی روغن توجه داشته باشید.

کیفیت و مرغوبیت روغن ترمز نقش اصلی را در قیمت گذاری این روغن ایفا می کند. همچنین کارایی های روغن ترمز در کنار داخلی یا خارجی بودن به همراه هیدرولیک باشد یا خیر روی قیمت این محصوص تاثیر مستفیم می گذارد و با توجه به قیمت دلار احتمالا روغن ترمزهای ساخت و تولید داخل کشور را با قیمت مناسب تری می توانید تهیه کنید.